Drăgălașa veveriță Nin este personajul care îi va conduce pe cei mici prin peisajele celor patru anotimpuri. Vor adulmeca împreună miresmele proaspete de primăvară și îl vor vedea pe Părosul, ursul brun, degustând afine, îl vor însoți pe Ciupy, ariciul, noaptea la vânătoare, printre licurici și vor putea pătrunde în adăpostul în care acesta hibernează pe timp de iarnă. Cei mici au ocazia să participe și la alte aventuri, și vor învăța astfel cum se schimbă natura de-a lungul anului.
Cele patru cărți ale seriei sunt realizate simetric, având aceeași structură de bază a textului și a imaginii. De aceea pot fi folosite comparativ, cu scopul de a observa diferențele dintre anotimpuri.
Se pot grupa oricare dintre anotimpuri, eu am folosit cu cei mici câte două, trei sau toate cărțile odată. Chiar am inventat un joculeț pe care l-am numit: „Ce anotimp lipsește?” Astfel, după ce, în timp am parcurs toate cele patru cărți și copiii au reținut particularitățile fiecărui anotimp, am scos din joc una dintre cărți. Spre exemplu, când am renunțat la A venit primăvara!, am comparat între ele paginile cărților rămase, în care erau înfățișate cuibul rândunelelor și cireșul, iar ei a trebuit să își dea seama ce lipsește și din ce anotimp face parte (lipsea scena cireșului înflorit și a reîntoarcerii rândunelelor din țările calde, caracteristică primăverii). Intenția mea a fost să îi ajut să își dea seama că există o legătură strânsă între evenimentele care se petrec în natură, ele depinzând unele de celelalte. Pornind de aici, le putem spune apoi că în zona geografică în care se află situată țara noastră sunt patru anotimpuri, dar că există și zone cu doar două sau chiar cu un singur anotimp.
Cele patru cărți au un format mediu de 17, 5 cm x 17, 5cm, au 12 pagini, copertă buretată și pagini groase. Grafica este foarte frumoasă, clară, limpede și odihnitoare. Copacii și animalele sunt desenate în creion negru, iar iarba, frunzele, florile și fructele sunt redate în culori vii, ceea ce creează un contrast și o atmosferă foarte plăcute. De altfel, Albert Asensio a primit numeroase premii pentru ilustrațiile sale, printre care și premiul Junceda pentru cea mai bună ilustrație științifică
Cred că aceste cărți pot fi folosite foarte bine și în cadrul grădinițelor, fiind foarte educative. Pe baza lor, copiii vor putea descoperi: cum se schimbă aspectul pădurii și al câmpurilor odată cu trecerea timpului; obiceiurile unora dintre cele mai îndrăgite animale care trăiesc în pădure, în diferite momente ale anului; particularități ale vremii în funcție de anotimp.
Textul este scurt și concentrat iar grafica este sugestivă și pur și simplu… frumoasă. Pe cei mici ai mei i-a atras foarte mult, de aceea următoarea activitate pe care mi-am propus să o facem împreună este să desenăm câteva animale care trăiesc în pădure, avându-le ca model pe cele din carte. Acestea sunt redate într-un mod realist, observându-se foarte bine blănița, mustățile, boticurile și lăbuțele, țepii ariciului sau ciocurile păsărelelor.
Și dacă la sfârșitul „lecțiilor” copiii vor ajunge la concluzia că „anotimpurile se învârt”, cred că e de bine!
Titlurile din serie: A venit vara!, A venit primăvara!, A venit toamna!, A venit iarna!; autor și ilustrator: Albert Asensio; format: 17. 5 cm x 17. 5 cm; copertă buretată; editura: Lizuka Educativ; an apariție: 2017.
Comentarii